KOÇLUK NEDİR?

KOÇLUK NEDİR?

KOÇLUK NEDİR?

Düşünceleri Harekete Geçirmek; KOÇLUK

Koçluk Nedir? Neyi hedeflemektedir?

Yaşam koçu, yönetici koçu, performans koçu, takım koçu. Olasılıkla daha farklı stillerde sergilenen farklı koçluk yaklaşımları da olsa temel nokta koçluğun son yılların yükselen trendi olduğu.

ICF’e göre koçluk, “danışanların kişisel ve mesleki potansiyellerini artırmak amacıyla onların düşünceleri ve yaratıcı süreçlerini harekete geçirici şekilde kurulan ortaklık”tır. Koçluk yaklaşımı, danışanı kendi hayatının ve işinin uzmanı olarak konumlandırmaya dayalıdır ve her danışanın yaratıcılığı, potansiyeli ve birikimi esastır ve başlangıç noktasıdır.

Profesyonel koçlar danışanların özel ve mesleki hayatlarında tatmin edici çözümler üretebilmeleri için sürekli bir ortaklık sunarlar. Nihai amaç performanslarını ve hayat kalitelerini artırmalarını sağlamaktır.

Dolayısıyla, koçluk bağı kuran bireyler kişisel hedefler ve fırsatlar hususunda yepyeni perspektifler görmeyi, düşünme ve karar alma becerilerinin gelişmesini, başka kimselerle olan ilişkilerinin yararlılıklarının artmasını, özel ve iş hayatlarında seçtikleri rolleri sürdürmede gereken özgüveni oluşturmayı bekleyebilirler.

Kurumlarda ihtiyacın belirlenmesi neden önemli? Çoğu kurumda, yöneticilerin gelişimleri için İK veya Tepe yönetimi tarafından ihtiyaç olarak belirlenen kişisel gelişim hedeflerden biri olarak kabul edilse de, koçluk yaklaşımının ve uygulamalarının en önemli katma değeri kişinin kendisi için bir gereksinim olarak görmesi halinde ortaya çıkıyor, kuşkusuz.

Dolayısı ile ben yürüttüğüm koçluk çalışmalarımda, 360 Derece Performans uygulamayı tercih ediyor ve kişiye kendisinin nasıl algılandığını yansıtmak suretiyle sürecin sağlıklı başlamasına destek olmayı hedefliyorum.

Gerçekleştirilen bu başlangıç uygulaması, danışan açısından önem taşıyor ve öyle ki değişime açık olması, değişimi istemesi, kabul etmesi ve harekete geçmesi veya harekete geçmeye istekli olması yönünü güçlendirebiliyor.

Uyguladığım koçluk modelinin etkisi ne?

Yöneticiler için gerçekleştirmekte olduğum bire-bir koçluk çalışmalarımın yanı sıra, son iki senedir yoğun olarak ve yaklaşık 20’nin üzerinde danışanla birlikte koçluk hizmeti vermekte olduğum bir şirkete değinmek istiyorum bu kısa yazımda. Tümü de seçilmiş, başarılı teknik insanlar. Sektör bankacılık değil. (Bankacılık ve finans kurumları, eğitim ve gelişim süreçlerine atfedilen önem itibarı ile her zaman önde olduğu için, farklı bir sektör örneğini paylaşmak istememin nedeni bu.)

Yapısallaştırdığım koçluk modeli, benim daha çok “performans koçluğu” olarak tanımladığım yetkinlik gelişiminin hedeflendiği bir çalışma. Burada, davranışsal ve hatta daha ağırlıkla “yönetsel yetkinlik” modeli üzerine koçluğu yapısallaştırıyoruz. Genç yönetim kadrosu, teknik performansı ve potansiyeli nedeni ile hızla ilerliyor, geniş kadroları yönetme noktasında ise zaman zaman zorlanabiliyor. Koçluk görüşmelerimizin başlangıcında, astlarını yönetme konusunda çözüm önerileri istiyorlar. Cevabı merak ediyorlar, onay bekliyorlar bazen de. Koçluk süreci etkin işlemeye başladığında ise, farklı bakış açılarından bakmayı, yönetselliklerini fark etmeyi, kendini tartmayı geliştirdikleri gözlemleniyor.

Bu danışanlarla çalışmak keyifle sürdürülen bir alışveriş, tam zıttı olan danışanların da olabildiği düşünüldüğünde…

İşte performans koçluğu böyle bir metod. Kurum içinde uygulandığında, hedeflenen yetkinliklerin oluşturulmasında ciddi ve planlı – sistemli bir destek sağlamaya ve gelişimin sürekliliğine yol açıyor.

Bu kerelik sonuç ne?

İki senedir bu dengeyi korumaya çalışarak büyük bir keyifle koçluk hizmeti sunmayı hedeflediğim kurum, böyle bir özellik taşıyor. Büyük ölçüde benimsediğim ve önemsediğim “Boyatzis Teorisi” ile gerçeği ve işi bağdaştırıyoruz. Davranışları ve yansımalarını. Seçimleri. Seçimlerin sonuçlarını.

Boyatzis Teorisini daha sonra detaylandırmak dileğiyle…

Bu arada, yazımı bitirmeden önce son bir mesajım var:

“Etrafınıza farklı açılardan bakmaya hazır olun,

Sizinle beraber dünya da değişecek.”

Minu Edis
Derin Eğitim ve İnsan Kaynakları Danışmanlığı
Kurucu Ortağı / Danışman – Yönetici Koçu